Geef oplichters geen kans

Soms hoor je een verhaal over oplichting waarbij je denkt ‘hoe kan iemand dat nou overkomen, dat zou mij nooit gebeuren’. Helaas bedenken oplichters steeds weer nieuwe manieren om mensen te bedriegen. In dit artikel willen we u attent maken op oplichterspraktijken en u behoeden slachtoffer te worden van deze criminele activiteiten.

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u op straat aan of bellen op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en u vervolgens van uw pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar moet u op letten?

• Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.

• Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als u binnen iets gaat halen.

•Pin nooit zomaar aan de deur als u niet zelf iets hebt besteld waarvan u weet dat u het moet afrekenen.

• Geef uw pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand u op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet als iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met uw pincode.

Telefonische babbeltruc

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen u te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of uw gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer. Banken vragen dit nooit.

Waar moet je op letten?

• Vertrouwt u het niet helemaal? Bel de organisatie die het betreft zelf om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op.

• Banken vragen nooit via de telefoon of SMS om uw gegevens, pin- of beveiligingscode of om overboekingen te doen. Ook vragen banken u niet om directe toegang tot uw computer te krijgen.

Ben je toch slachtoffer geworden?

• Meld het direct bij je bank en laat uw pas blokkeren.

• Doe altijd aangifte bij de politie.

• Is de oplichter nog in de buurt? Bel direct 112.

Meer informatie? Kijk op https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html