Studenten maken match met De Heeg

Match is een initiatief van de Universiteit Maastricht. Het idee is om studenten een maatschappelijke bijdrage te laten leveren waardoor ze hun sociale en professionele vaardigheden ontwikkelen, maar ook integreren in hun stad. Het streven van Match is dat studenten in 2030 100.000 uren per jaar besteden aan vrijwilligerswerk. Maasvallei ondersteunt dit initiatief onder meer door samen projecten in de wijk op te pakken.

Studenten maken match met De Heeg

Match is een initiatief van de Universiteit Maastricht. Het idee is om studenten een maatschappelijke bijdrage te laten leveren waardoor ze hun sociale en professionele vaardigheden ontwikkelen, maar ook integreren in hun stad. Het streven van Match is dat studenten in 2030 100.000 uren per jaar te besteden aan vrijwilligerswerk. Maasvallei ondersteunt dit initiatief onder meer door samen projecten in de wijk op te pakken.

Afanaisa Martin, Alexandria Baly-Stanford en Tristan Gines Wozniak zijn tweedejaars studenten aan de Maastricht University en wonen in een complex van Maasvallei in De Heeg. Het drietal is in september gestart met Match. Een specifiek project was er niet. Daarom hebben ze zelfonderzoek gedaan naar de behoefte in de wijk onder studenten en bewoners. Hieruit kwam naar voren dat de stedelijke structuur van De Heeg erg gesloten is. De opbouw van de wijk nodigt niet uit tot sociale verbinding. Iedereen is op zichzelf. Verder zijn er veel huurwoningen en mensen met lagere inkomens die niet zo snel initiatief nemen om sociale contacten te zoeken in de wijk. Dat was de conclusie van een verkenning in hun directe woonomgeving.

“Wat wij graag willen is kleinschalige events organiseren om inwoners van De Heeg met elkaar en met studenten in contact te brengen. Bijvoorbeeld in het buurthuis. Met Covid-19 is dat nu lastiger, maar uiteindelijk is dat is wel ons doel. Meer sociale verbinding in de wijk. Mensen ontmoeten moet je actief stimuleren en dat is wat we willen realiseren”, legt Tristan uit. “Studenten moeten een positieve invloed hebben op de stad. Ik kom zelf uit de Caribbean en daar zijn we gewend om heel amicaal met elkaar om te gaan. Daarom heb ik niet gekozen voor Amsterdam, maar voor Maastricht. Maastricht is omgeven door natuur, kleinschalig en veel minder druk dan bijvoorbeeld Amsterdam. Het bevalt mij goed hier. De mensen zijn vriendelijk en sociaal. In de winkels zijn de mensen supervriendelijk en persoonlijk, heerlijk vind ik dat. Met Match wil ik die sociale verbinding sterker maken”, aldus Alexandria.

“Voor mij was dat anders”, zegt Tristan. “Ik voelde me geïsoleerd. Ik had het gevoel dat studenten in hun eigen wereld zaten. Studeren en feestvieren in de stad, maar geen oog voor hun woonomgeving. Dat is voor mij een reden geweest om met Match te starten. Ik wil de taal leren, de lokale cultuur en de mensen. Iets verderop ligt een volkstuin waar mensen bij elkaar komen en die daardoor een sociale functie heeft. Het zijn voornamelijk 50-plussers, maar deze mensen staan heel erg open voor het gesprek.” Tristan is half Pools, half Spaans en studeert Europese studies, Alexandria European law. “We werken acht uur per week aan Match. Je moet echt een goede motivatie hebben om deel te nemen aan Match. Die moet je toelichten in een motivatiebrief en twee gesprekken. De korting op je woonlasten is mooi meegenomen, maar dat is niet waarvoor we dit doen. Als team willen we de cohesie in de wijk versterken met kleine events, zodra de situatie dat weer toelaat.” Alexandria: “Voor mij is het echt goed omdat ik uit mijn comfortzone kom. Hier leer ik van.”